Andaluzja trzecim regionem eksportowym Hiszpanii

Największy wzrost zanotowano w sektorze spożywczym (17,3%). W ramach tego sektora prym wiedzie oliwa z oliwek, której sprzedaż za granicę zwiększyła się aż o 42 %. Duży wzrost zanotowano również w sektorze miedzi i wyrobów miedzianych (17%). Znacznie powiększyła się również wartość produktów sprzedawanych za granicę w dziale konserwy warzywne i owocowe oraz soki (13%). 15,2% wzrost odnotowano w sprzedaży żeliwa, żelaza i stali, a 13,5% w elektronice i systemach elektronicznych.

Jedynym sektorem, w którym sprzedaż za granicę się zmniejszyła był sektor lotniczy (14,8%) oraz warzyw i roślin strączkowych (1,1%).

Największym eksporterem w Andaluzji pozostaje prowincja Kadyks, który osiągnął sprzedaż o wartości 7,9 mld euro. Drugie miejsce za rok 2014 zajmuje Huelva, która zanotowała wzrost eksportu o 22,7% w porównaniu z rokiem poprzednim i którego wartość wynosi obecnie 6 mld euro. Trzecie miejsce należy do Sewilli z eksportem wartym 4,9 mld euro. Na uwagę zasługuje prowincja Jaen, zajmująca siódme miejsce pod względem wartości eksportu, który w roku 2014 zwiększył się aż o 32,2% w porównaniu z 2013.

Andaluzyjskie produkty w 2014 roku trafiały najczęściej do Francji, Niemiec i Włoch. Czwartym ważnym importerem była Portugalia, a piątym Stany Zjednoczone, do których sprzedaż wzrosła o 65% w porównaniu z rokiem poprzednim. Duży wzrost eksportu zanotowano również do Turcji (52%) i Chin (30%).

Źródło: Diario de Sevilla, 19.02.2015r.