Andaluzja – wyjątkowy region Europy o zróżnicowanej produkcji rolnej

Katalog z ofertą owoców i warzyw prosto z Andaluzji ściągnij tutaj.


Andaluzja, znajdująca się w południowej części Hiszpanii, jest drugim co do wielkości regionem autonomicznym w kraju i może poszczycić się największą liczbą ludności (8 411 205 mieszkańców w 2016 roku). Bogata historia i kultura Andaluzji nadają jej szczególne znaczenie pośród wszystkich regionów Półwyspu Iberyjskiego.

Region Andaluzji składa się z ośmiu prowincji o nazwach: Almería, Kadyks, Kordowa, Granada, Huelva, Jaén, Malaga i Sewilla. Miasto Sewilla jest oficjalną stolicą regionu.

Cały obszar Andaluzji znajduje się pod wpływem klimatu śródziemnomorskiego, który sprzyja uprawie trzech tradycyjnych produktów śródziemnomorskich: zbóż, winorośli i drzew oliwnych. Ponadto duża różnorodność upraw owoców i warzyw w poszczególnych prowincjach Andaluzji wynika z występowania w regionie wielu wyjątkowych mikroklimatów na stosunkowo niewielkim obszarze. Ta różnorodność jest źródłem wielkiego bogactwa i odmienności roślinności oraz krajobrazu.

Sztuczne nawadnianie, stosowane od 1920 roku, umożliwiło masową uprawę warzyw i owoców, kukurydzy, bawełny i ryżu. Andaluzja jest czołowym producentem i dostawcą owoców i warzyw w Europie; ma ponad 40-procentowy udział w całkowitej produkcji Hiszpanii.

Na południu Hiszpanii znajdą Państwo różnorodną i bogatą ofertę owoców i warzyw, konkurencyjnych m.in. ze względu na terminy dostępności na rynku europejskim.

1. Huelva: truskawka (duża odmiana FRESÓN). W prowincji Huelva uprawia się ok. 150 tys. ton odmiany fresón rocznie, co stanowi ponad 65% hiszpańskiej produkcji tego owocu. Jego zalety to wysoka jakość i bezkonkurencyjny okres zbioru: zarówno na rynku hiszpańskim, jak i europejskim.

2. D.O. Świadectwo Pochodzenia przyznane Szparagom z Huétor Tájar (D.O. „Espárragos de Huétor Tájar”)

3. D.O. Świadectwo Pochodzenia przyznane Pomidorom La Cañada Níjar (D.O. „Tomate La Cañada-Níjar”)

4. Almería: „ogród Europy”. Almeria to jeden z największych obszarów upraw pod osłonami na świecie. Obecnie ten „ogród Europy”, ciągnący się wzdłuż całego wybrzeża, bazuje na rolnictwie intensywnym, wokół którego rozwinęły się profesjonalne usługi okołosprzedażowe. Z Almerii pochodzi gros owoców i warzyw sprzedawanych w krajach europejskich w okresie od jesieni do wiosny.

5. Andaluzja Zachodnia: cytrusy. W Andaluzji sektor ten rozwija się bardzo dynamicznie. Andaluzja posiada 10% udziałów w całkowitej produkcji cytrusów w Europie, ze zbiorami na poziomie średnio 1,5 mln ton owoców rocznie.

6. Strefa tropikalna Granady i Malagi. Linia brzegowa między Granadą i Malagą jest jedynym obszarem w Europie, gdzie można uprawiać owoce tropikalne. Największe znaczenie ma uprawa mango, czerymoi i awokado.

7. D.O. Świadectwo Pochodzenia przyznane Czerymoi z wybrzeża tropikalnego Granady-Malagi (D.O. „Chirimoya de la costa tropical de Granada-Malaga”)
do góry

 

Pomidor


Pomidor jest najczęściej uprawianym warzywem w Andaluzji. Średnia roczna produkcja pomidorów wynosi niemal 1,5 mln ton, z czego: 658 tys. ton przypada na okres między styczniem a majem, 510 tys. ton – na okres między czerwcem a wrześniem, 307 tys. ton – na okres między październikiem a grudniem.

D.O. Świadectwo Pochodzenia „Tomate La Cañada-Níjar”
Almería jest największym producentem pomidorów w Hiszpanii, uzyskała własne świadectwo pochodzenia tych warzyw „Tomate La Cañada-Níjar”. Pomidory ze znakiem świadectwa pochodzenia wyróżniają się smakiem, zapachem, kolorem i odmianami typowymi dla swojego uprzywilejowanego obszaru upraw. Pomidory te charakteryzują się dużą zawartością soli mineralnych: potasu, fosforu i wapnia.

Na uwagę zasługuje również uprawa pomidorów w prowincji Sewilla, szczególnie między czerwcem
a wrześniem, kiedy zmniejsza się produkcja w Almerii.

Najczęściej uprawiane odmiany pomidorów w Andaluzji to: long-live, raf, tygrys, gałązkowy, zielony, żółty, cherry.
Dzięki zaawansowanym technikom uprawy i różnorodności odmian, w Andaluzji pomidory uprawiane są przez cały rok.

do góry


Papryka

 

Papryka jest drugim, po pomidorze, najczęściej uprawianym warzywem w Andaluzji. Z 681 tys. ton papryki zebranej w latach 2002–2005, 515 tys. ton pochodziło z Almerii. Na kolejnych miejscach znajdują się prowincje Kadyks, Malaga i Granada.

W Almerii mieści się najbardziej znany i profesjonalny w Europie ośrodek produkcji papryki, szczególnie w okresie zimowym. Poprzez zastosowanie uprawy pod osłonami możliwe jest zróżnicowanie produkcji papryki i otrzymywanie różnych form (długie, średnie i krótkie) i kolorów (zielony, czerwony, żółty, pomarańczowy i biały).

Papryka jest uprawiana przede wszystkim w okresie letnim i jesiennym, jednak dzięki uprawie pod osłonami dostępna jest na rynku przez cały rok.


Ogórek i cukinia

Z 470 tys. ton ogórków i 251 tys. ton cukinii, które średnio zbiera się w Andaluzji każdego roku, większość pochodzi z upraw pod osłonami w prowincji Almería i Granada.

Ogórek i cukinia są warzywami typowo letnimi, choć obecnie, dzięki uprawom pod osłonami, dostępne są w Andaluzji przez cały rok.

do góry


Bakłażan

W Andaluzji większa część produkcji bakłażanów pochodzi z upraw intensywnych w prowincji Almería. Również w Maladze i Kadyksie uprawia się ponad 10 tys. ton bakłażanów rocznie, jednak w przypadku Kadyksu warzywa pochodzą głównie z upraw tradycyjnych.

Bakłażany są warzywami typowo letnimi, choć obecnie, dzięki uprawom pod osłonami, dostępne są w Andaluzji przez cały rok.

do góry

 

Ziemniaki

W Andaluzji w 2014 roku produkcja ziemniaków przeznaczonych do konsumpcji wyniosła 324 tys. ton. Uprawa obejmuje głównie odmianę wczesną, która cieszy się dużym powodzeniem na rynkach europejskich.

Ziemniaki uprawiane są głównie w prowincjach Sewilla, Kadyks i Malaga. Najpopularniejsze, ze względu na bardzo dobrą jakość, są ziemniaki z Kadyksu.

Zbiór wczesnej odmiany ziemniaków następuje między zbiorem odmiany bardzo wczesnej z Afryki, a produkcją innych krajów europejskich: od 15 kwietnia do 15 czerwca.

do góry

 

Czosnek

Andaluzja jest drugim największym regionem produkującym czosnek w Hiszpanii. Uprawa skoncentrowana jest w prowincji Kordowa. Najpopularniejszą odmianą jest czosnek chiński. Mniej popularne odmiany to czosnek biały i fioletowy.

Czosnek uprawiany w Andaluzji jest dostępny na rynku przez cały rok.
do góry

 

Szparagi

Hiszpańska produkcja szparagów skupia się w regionach autonomicznych Andaluzji i Estremadury. Białe szparagi uprawia się w zachodniej części Andaluzji, w prowincji Jaén, natomiast szparagi zielone produkowane są głównie w prowincji Granada, w okolicy miejscowości Huétor-Tájar.

D.O. Świadectwo Pochodzenia „Espárragos de Huétor Tájar”

Szparagi ze świadectwem pochodzenia „Espárragos de Huétor Tájar” odnajdziemy w północno-wschodniej części Granady. Odmiana Asparagus officinalis L. daje warzywa zielono-fioletowe, delikatne, zdrowe i czyste, podobne do cienkich dzikich szparagów występujących w krajach śródziemnomorskich.

Odmiana uprawiana w Andaluzji wyselekcjonowana została na początku XX wieku z krajowych odmian; charakteryzuje się mocną i mięsistą strukturą, delikatnym, gorzko-słodkim smakiem oraz głębokim aromatem przypominającym dzikie szparagi. Szparagi te należą do produktów najwyższej jakości i przeznaczone są zarówno do spożycia bezpośredniego, jak i do marynowania.

Szparagi z południowej Hiszpanii trafiają na rynki europejskie między lutym a czerwcem. Jednak dzięki uprawie pod osłonami, Andaluzja może oferować produkt przez cały rok. Przemysł spożywczy w tym regionie produkuje szparagi konserwowe, które cieszą się zainteresowaniem na rynkach światowych.


Arbuz i melon

Plantacje arbuzów i melonów znajdują się prawie we wszystkich prowincjach Andaluzji, jednak ok. 70% całej produkcji pochodzi z Almerii.

Arbuz

 
 Arbuz jest najczęściej uprawianym owocem w Andaluzji. Średnia produkcja roczna wynosi 514 tys. ton.

Arbuzy uprawiane na świeżym powietrzu dojrzewają między końcem wiosny a początkiem lata, dzięki czemu są dostępne w całym okresie letnim.

do góry

 

Melon

Melony uprawiane na świeżym powietrzu zbierane są w okresie letnim, od czerwca do września.
Ponadto między październikiem a listopadem dostępna jest odmiana Galia.
do góry


Truskawka

Prowincja Huelva znana jest na całym świecie dzięki uprawie truskawek, w tym odmiany dużej truskawki fresón. Obecnie produkcja odmiany fresón wynosi ponad 65% produkcji Hiszpanii, a najpopularniejsze owoce pochodzą z upraw intensywnych.

W prowincji Huelva 98% powierzchni upraw truskawek zajmuje odmiana kalifornijska Camarosa. Charakteryzuje się ona dużymi i stożkowatymi owocami o intensywnie czerwonej barwie skórki z silnym połyskiem. Camarosa daje owoce soczyste, aromatyczne, smaczne, bardzo jędrne oraz odporne na uszkodzenia mechaniczne. Bardzo dobrze znosi transport i długotrwałe przechowywanie. Ceniona jest ze względu na wysoką plenność, szybkie dojrzewanie i jakość handlową owoców. Pozostałe 2% powierzchni zajmuje uprawa odmian Tudla, Oso Grande, Cartuno i Carisma.

Dzięki uprawie intensywnej pod osłonami truskawki dostępne są niemal przez cały rok.
do góry


Cytrusy

Średnia roczna uprawa cytrusów w Andaluzji sięga niemal 1,8 mln ton, czyli prawie 30% produkcji Hiszpanii.
Daje to Andaluzji drugie miejsce w kraju, tuż za regionem Walencji. Region specjalizuje się w uprawie słodkich pomarańczy (71% produkcji cytrusów) oraz mandarynek (21%) i cytryn (6%).

Pomarańcze

Najczęściej uprawiane są słodkie pomarańcze, szczególnie, w prowincjach Sewilla i Huelva.
Dzięki istnieniu wielu odmian pomarańcze są dostępne przez cały rok. Drzewa kwitną na wiosnę, dając owoce od połowy okresu jesiennego aż do początku lata. Okres niewielkich zbiorów przypada na sierpień i wrzesień.
do góry


Cytryny


W latach 2015-16 zbiory cytryn wyniosły średnio 108 tys. ton, a największa produkcja skupiła się w prowincjach Malaga i Almería.

Dzięki różnorodności odmian cytryny są dostępne w Andaluzji przez cały rok.

do góry


Mandarynki

W latach 2015-2016 średnie roczne zbiory mandarynek wyniosły 392 tys. ton, a największa produkcja skupiła się w prowincjach Huelva i Sevilla.

Mandarynki są dostępne na rynku od września do kwietnia. Okres dojrzewania jest rozciągnięty w czasie ze względu na wielość odmian.


Czerymoja, awokado i mango

Wybrzeże Granady i Malagi jest jedyną strefą w Europie, gdzie możliwa jest uprawa owoców tropikalnych, a w szczególności czerymoi, awokado i mango.

do góry

Czerymoja

Na wybrzeżu tropikalnym Granady i Malagi uprawia się 24 tys. ton czerymoi rocznie, co stanowi prawie całość produkcji Andaluzji. Ponad 75% produkcji światowej czerymoi pochodzi z tego regionu.

D.O. Świadectwo Pochodzenia „Chirimoya de La Costa Tropical de Granada-Málaga”
Czerymoja ze świadectwem pochodzenia „Chirimoya Costa Tropical de Granada-Málaga” pochodzi wyłącznie z odmian miejscowych. Uprawa odmiany Fino de Jete zajmuje ponad 95% całkowitej powierzchni upraw czerymoi w tym regionie. Na uwagę zasługuje również odmiana Campas. Owoce Fino de Jete są bardzo dobrej jakości i charakteryzują się słodkim smakiem i gładką skórką. Odmiana Campas, w porównaniu z Fino de Jete, pozwala uzyskać większe, ale mniej słodkie owoce.

Czerymoja dojrzewa zimą. Najlepszy smak i wartości odżywcze mają owoce zbierane między listopadem a lutym.
Jednak dzięki nowoczesnym uprawom pod osłonami, Andaluzja oferuje czerymoję od połowy września do końca marca.

do góry


Awokado i mango

avocado-885272_1280

W strefie tropikalnej Granady i Malagi uprawia się ponad 50 odmian awokado. Najpopularniejsza jest odmiana Hass, o niewielkich owocach, ciemnej chropowatej skórce i żółtym miąższu. Andaluzyjskie drzewa mango osiągają wysokość zaledwie 2–3 m, co znacznie ułatwia zbiory, i bardzo wcześnie dają pierwsze owoce. Te czynniki sprzyjają rozwojowi upraw mango w Maladze i Granadzie.

Dzięki nowoczesnym uprawom pod osłonami i wielości odmian, awokado dostępne jest przez cały rok.

Hiszpańskie mango jest dostępne na rynku od września do grudnia. Mimo to najwięksi producenci prowadzą sprzedaż tego owocu przez cały rok, pośrednicząc w handlu między Ameryką Południową a Europą.

do góry


Brzoskwinie, nektarynki i śliwki

Brzoskwinie i nektarynki są najczęściej uprawianymi owocami pestkowymi w Andaluzji. Średnia roczna produkcja każdego z nich wynosi ponad 70 tys. ton. Owoce pestkowe, a w szczególności nektaryny, są uprawiane na terenie prowincji Sewilla, a także Huelva, Kordowa i Granada. Uprawa śliw skoncentrowana jest przede wszystkim w prowincji Jaén.

Andaluzja jest jednym z regionów Europy, gdzie owoce pestkowe dojrzewają bardzo wcześnie: już pod koniec kwietnia na rynek trafiają zbiory z prowincji Sewilla i Huelva.